Савремене кардиолошке интервенције у КЦ Ниш

Само прошле године 600 пацијената из југоисточне Србије добило је пејсмејкер у Клиничком центру у Нишу, што га, по пејсмејкер третману, сврстава на друго место код нас, после Клиничког центра Србије.

Осамдесетшестогодишњи Драгиша Стефановић из Врања болује од ангине пекторис, а од упута за уградњу пејсмејкера до саме операције протекло је месец дана, колико је било потребно за анализе и припрему.

"Имао сам замор велики, гушење, баш много, идем 50 метара и не могу више. Сад се осећам - никад боље, чини ми се. А друго што ми се свиђа, што је организација и љубазност овде свака част", каже Драгиша Стефановић из Врања.

Нишки кардиолози у две савремене ангио сале уграђују пејсмејкере свих врста, од оних за третман успореног срчаног рада, до компликованијих система који се уграђују у најсавременијим светским центрима.

"Пејсмејкери покривају велики део кардиоваскуларне патологије - поремећај срчаног ритма, срчана слабост, превенција нагле срчане смрти", наводи доцент др Томислав Костић, директор
Кинике за кардиоваскуларне болести КЦ Ниш.

Због броја уградње пејсмејкера који се стално повећава, већи је и број контрола. Прошле године било их је више од три хиљаде, а тај број се повећава и даље.

"Можемо да коригујемо параметре на пејсмејкеру, да их програмирамо да би пацијенти извукли максимум од апарата које добијају", каже прим. др Александар Стојковић, кардиолог КЦ Ниш.

"Оно што је битно је да листа чекања не постоји. Постоји само листа заказивања. Значи сви пацијенти којима треба ова врста терапије добијају унапред одређени термин који није дужи од месец дана", истиче доц. др Томислав Костић, директор Клинике за кардиоваскуларне болести КЦ Ниш.

Коронарне болести и даље су водећи узрок смрти код нас, и најучесталије су. Тако се, сем пејсмејкера, на овом одељењу годишње уради и три и по хиљаде коронарографија, и угради хиљаду и по стентова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво