Опрезно при раду са тракторима

Колико траје обука за вожњу трактора, шта је оно што морају да знају они који седну за волан ове пољопривредне машине и колико је опасно да деца возе трактор? Одговоре на ова питања потражили смо од наставника Марка Милосављевића, са економије Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу.

У Пољопривено-ветеринарској школи у Свилајнцу, ученици, осим основних знања, уче се и практичним вештинама - управљању пољопривредним машинама.

„Наставним планом и програмом које је прописало Министарство просвете, у оквиру практичне наставе, из предмета пољопрвредна техника, организујемо обуку и возачки испит за ученике другог разреда образовног профила - пољопривредни техничар и руковалац машина пољопривредне технике. Саму обуку организујемо тако да ученици могу да стекну теоријска и практична знања и вештине које су потребне за самостално и безбедно управљање трактором у саобраћају на путу", каже Марко Милосављевић.

Ученици су се већ сусретали са вештинама управљања тракторима, већина њих зна да вози тракторе. Шта је оно на шта треба посебно да обрате пажњу?

„Напомињем и препоручујем младим возаћима да посебно обрате пажњу пре укључивања у саобраћај да провере исправност светлосно-сигналних уређаја на возилу, као и то да правилно процене удаљеност и брзину кретања возила: Напоменуо бих младим возачима да је коришћење жутог ротационог светла обавезно, не само ноћу и у условима смањене видљивости, већ увек када вуку прикључно возило", наводи Милосављевић.

Сведоци смо бројним незгодама и несрећама које се догађају на тракторима: Често се дешава да старији стављају децу на тракторе да би им показали како та машина ради. Колико је то опасно?

„То никоме не бих препоручио. Трактор је, по својим техничким карактеристикама, један врло сложен механизам, тако да је стављање деце на трактор, опасно - са могућим озбиљним последицама", закључује Милосављевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво