Радно и током распуста

Иако је распуст, на економији Пољопривредно-ветеринарске школе у Свилајнцу, ученици имају практичну наставу. Посао у пластеницима и на фармама захтева да се континуирано смењују групе ђака који и практично потврђују стечено знање.

Већина ђака који упишу Пољопривредно-ветеринарску школу у Свилајнцу навикла је на рад у пољу и око стоке, те им кажу ове свакодневне обавезе не представљају проблем. Углавном су то деца чије се породице већ баве пољопривредом или сточарством, па ни рано устајање није тешко.

"Није напорно, то радим и код куће тако да ми ок овде. Зато што волим животиње. Уписаћу Пољопривредни факултет у Београду, одсек сточарство", каже Ана Јовановић из Радмиловића код Кнића.

"Ја живим у граду у стану, али моја бака она има на селу па јој помажем тако некад кад одем код ње. Ту су сви у дому,другари су ту", каже Милош Милетић, из Смедеревске Паланка.

Практична настава током летњег распуста траје две седмице, а ђаци су подељени у пет група. Зависно од смера који су уписали су и распоређени на школској економији. Ради се у воћњацима, винограду у пластеницима, али и на отвореном где се гаји цвеће и зачинско биље.

"Имамо неке дане кад је баш вруће па морамо мало и да се склањамо од сунца, али није толико тешко", каже Анђела Радовановић, из Свилајнаца.

Ова специфична образовна установа има 170 хектара имања што је јако битно за практичну наставу. Месо, кромпир, салате, разно поврће и воће које се произведе користи се у ђачкој кухињи где се током школске године припреми и до 1.500 оброка дневно.

"Ми се трудимо да буде организовано. То показује и изглед наше школе и резултати које постижемо и на републичким такмичењима и уопште на манифестацијама, трудимо се да будемо актуелни свуда, да се појавимо на свим местима и да се репрезентујемо у правом светлу", каже Миланка Црњаковић, допломирани инжењер пољопривреде.

Практична настава завршава се почетком августа јер онда почиње сређивање интерната за нову школску годину. Две трећине деце која иду у ову школу су из других крајева Србије па су места у школском интернату увек попуњена.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара