Шабац: За енергетску ефикасност 2,5 милиона евра

У Шапцу, граду који је по узору на Европу, лидер у Србији по енергетској екикасности, потписан је уговор са Европском банком за обнову и развој о кредиту вредном 2,5 милиона евра за наставак пројекта термоизолације зграда које су повезане на даљинско грејање. Носилац пројекта је топлана у том граду, а рок отплате је 12 година.

"Настављамо реализацију идеје да Шапчани штеде енергију и управљају потрошњом" речено је после потписивања уговора о кредиту са Европском банком за обнову и развој који ће се за користити за термоизолацију 40 стамбених зграда. Мера енергетске ефикасности, осим изолације, како је прецизирано, подразумевају и уградњу термостатских вентила и делитеља трошкова.

"Циљ нам је да грађани штеде и да њихови рачуни буду што мањи. Та разлика у рачунима, значи оно што су имали ранијих година и оно што ће имати убудуће омогућиће им да ову инвестицију врате", каже Слободан Јеротић, директор ЈКП "Топлана,, Шабац".

Ми се надамо да ћемо овакве пројекте подржавати широм Србије, с обзиром на значајне енергетске уштеде које се очекују и на уштеду у емисији штетних гасова", објашњава Јелена Чеперковић, из Европске банка за обнову и развој.

Шапчани ће после изјашњавања имати прилику да бирају рок отплате кредита за изолацију стана, најдуже до 12 година. Уговори ће бити различити, на основу могућности, што је за грађане додатна олакшавајућа околност.

Од 2010. године када је започет пројекат енергетске ефикасности у Шапцу, до сада је урађена изолација на 50 објеката колективног становања и на 41 индивидуалном. За ту намену издвојена су два милиона евра, са визијом да до 2050. године Шабац буде енергетски независан град.

Радови ће, како је најављено, почети за три седмице, после избора извођача и трајаће до краја идуће године, када ће почети нови циклус, како би се убрзано и дугорочно решио проблем термоизолације зграда.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи