У Брзећи не раде жичере, гостију све мање

У туристичком центру Брзеће има 15 хотела капацитета 2.600 кревета и бројни објекти домаће радиности за смештај гостију. Пре три године престанком рада жичара Бела река 1 и 2 које повезују ово место са Скијашким центром на врху планине, гостију има све мање, тако да су многи изграђени објекти пред затварањем.

Некада велика посећеност овог места на око хиљаду метара надморске висине, на Копаонику, привукла је инвеститоре. Поред постојећих капацитета, тренутно је у изградњи још 13 хотела са око три хиљаде кревета. Инвеститори су стали са улагањем јер су гости престали да долазе у Брзеће.

"Жичара, конкретно је кључ опстанка овог дела. Не видим начин како би смо могли да опстанемо ако не постоји ова жичара. Немамо друге алтернативе", каже Драгиша Костић из "Брзеће центар".

"Има, итекако има решења. Као прво говори се о гондоли, већ 19 година од када сам ја ту, говори се да ће бити изградјена. Нема, стално нема пара. мора да има пара за то, ми не можемо више да чекамо", наводи Љуба Цветковоић, хотел "Озон" Брзеће.

"Општина Брус губи најмање милион евра, зато што ови хотели не раде", наводи Ненад Добродолац из Брзеће.

Због слабе посећености хотелијери ће морати да смање број запослених, који тренутно износи 350 људи.

"Власник хотела "Јуниор", иначе грчка компанија је купила хотел са циљем да од њега направи један спортски центар. И хотел им је представљен и продат као део Скијалишта са великим потенцијалом", наводи Ивана Силоусарегко из хотела "Јуниора" Брзеће.

Жичаре Бела река 1 и 2, дужине око 4 000 метара, три деценије повезивале су Брзеће са Скијашким центром на Копаонику.

"Инсталације нису безбедне у погледу безбедности конструкције жичаре. То је документовано од стране инспекције која је верификована од стране Министарства, за преглед и контролу жичара и из тог разлога инсталација не ради. Ништа друго није у питању.

Нажалост и нама би ишло у прилог да та инсталација ради, али трентно не може. Ми смо у припреми да радимо инсталацију, али тренутно још нису обезбеђена средства за изградњу те инсталације", објашњава Дарко Јовановић, рукоодилц Ски центра на Копаонику.

Жичара би допринела оживљавању Брзећа, јер би, кажу, више младих остајало у овом крају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво