Прва ликовна колонија у Русанди

У Бањи Русанда у Меленцима одржана је прва ликовна колонија на којој је учествовало седам сликара из Баната. Учесници су поклонили бањи по један рад, који ће красити заједничке просторије у бањском комплексу.

Академски сликар из Зрењанин Виорел Флора на оваквим сусретима сликара увек као тему изабере нешто што је везано за амбијент у коме се налази.

"Ово је ветрењача у Меленцима, која овде се види да је на старој разгледници још од пре 150 година постојала и она је тад у том неком изгледу", каже Виорел Флора, академски сликар из Зрењанин.

Мотиви који су се нашли на радовима уметника су углавном везани за заштићено природно окружење Бање Русанде која се налази на ободу истоименог сланог језера са лековитим блатом. Ово је идеално место за уметнике, љубитеље птица, јер на простору Парка природе живи 220 врста птица, од чега се њих 85 овде гнезди.

"Од вајкада се бавим сликарством, то је моја вечна тема. Положио сам пријемни испит на ликовној академији, али у исто време ме је занимала и орнитологија, односно птице, то је наука која се бави проучавањем птица", наводи Јавор Рајшански, академски сликар из Вршца.

"Ја сам овде насликао врапце весељаке, који нас стално буде, лете изнад нас и дочаравају једну добру атмосферу", каже Бранислав Мишић, академски сликар из Српске Црње.

У Бањи Русанди најављују да ће ликовна колинија бити традиционална, а да ће радови које овде оставе уметници красити бањске просторије.

"Наши мотиви су били да се пре свега да се опет неки нови садржаји уведу у бању Русанду. И тај садржај овог типа значи да слике које ови сликари ураде, слике које добијемо буду духовна храна свим нашим пацијентима и корисницима услуга", објашњава Зорица Ћулибрк, директорка Бање Русанда.

Организатор ликовне колоније зрењанински академски сликар Виорел Флора, а иницијатор некадашњи новинар РТС-а Никола Божовић. Учесници су били Адела Флора, Маја Јурић, Маргита Салонтаи, Александар Качар, Бранислав Мишић и Јавор Рашајски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво