Лесковачка летња музичка академија

Концертом хора "Колегиум музикум" у Лесковцу је почео 7. Међународни фестивал и летња академија музике. Више од 80 младих уметника имаће прилику да се усавршава, а лесковачка публика да ужива у богатом програму и чак 10 концерата.

Укрштају се гудала, али много више знање и искуство са талентом и жељом за откривањем лепоте и моћи жичаних инструмената.Да се остане у форми и у опуштеном амбијенту уз искусне уметнике и педагоге начини напредак , то је циљ.

"Остајем у форми и радим и преко распуста и то ми је супер јер сам стално у континуитету", каже Марија Божић, ученица Школе за таленте у Ћуприји.

"Онда дођу благо неприпремљени, па шта да свирам, како да свирам, међутим та енергија крене овако да ради и ви за три дана урадите више него за пола године", истиче професор виоле Панта Величковић.

Расте Стрингс квалитативно, али и квантитативно. 10 предавача, више од 80 полазника из земље, све више и региона.

"Ово је одлична ствар да могу да напредујем и тад кад нема редовне наставе", сматра Коста Динић, ученик из Владичиног Хана.

"Знам да овде долазе добри професори, првенствено мој професор контрабаса то је Љубинко Лазић који овде сваке године долази тако да због њега највише долазим", наводи Нађа Дабетић, студенткиња из Берана.

Пронео се добар глас о лесковачкој летњој академији музике и ван наших музичких академија. Први пут овде професор виолончела са Универзитета музике у Грацу.

„Знам већ годинама да постоји, да је одлична атмосфера и висок ниво", наглашава Тобиас Штосиек, професор из Граца.

Инструменти се не испуштају из руку, после индивидуалних часова, проба Омладинског камерног оркестра. Изнедрио га је Стрингс. Више од 20 чланова у Лесковац стижу пре званичног отварања.

"Ово је четврти Омладински камерни оркестар Стрингс, ми се у оквиру фестивала окупљамо и уз одређени програм на сваком Стрингсу и изведемо концерт", каже диригент Раде Пејчић.

За седам година Стрингс је надрастао првобитну идеју, мастерклас за надарене. Лесковац је тако добио још један квалитетан фестивал .

"Биће ту Војкан Борисављевић, Александра Палади, многи познаваоци музике који ће овде држати своје радионице, представљања књига, вечерње концерте", најављује Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

Седмица у знаку жица коју ће обогатити гости из Русије и Украјине. Колегијум музикум на почетку, звук харфе за крај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво