Триатлонац из Врњачке бање сам тренирао и освојио седам златних медаља

Лука Јанковић из Врњачке Бање прошле године је почео да тренира триатлон који важи за један од најзахтевнијих спортова. За 11 месеци на националним и међународним тркама, без помоћи тренера и спонзора, освојио је 7 злата. Пред себе је поставио и амбициозан циљ - да буде део српског олимпијскиг тима 2024. године.

Седам победа и једно друго место на триатлонским тркама у Србији и Северној Македонији за вођство на табели Српског тратлонског купа у својој старосној категорији.

Пут ка том успеху, 29-годишњи апсолвент архитектуре из Врњачке Бање започео је на Власинском језеру у августу прошле године.

"Скинуо сам тренинг план са интернета, како се спремити за тиатлон за осам недеља и по том плану сам радио сасвим сам и тако сам се спремио. И победио у својој категорији", објашњава Лука Јанковић, триатлонац.

Пре тиратлона, Лука је тренирао разне спортове, иако се на рођењу суочио са упалом плућа и бактеријским инфекцијама који су могли да му оставе последице за цео живот.

"15 дана је био у животној опасности и кад лекари нису му давали превише шансе, он је преживео, изборио се", сећа се Лукина мајка Марија Станковић Јанковић.

Сада покушава да се избори са недостатком новца који му је потребан за даље напредовање. За сада се ослања на себе и породицу која му је на почетку део опреме купила на кредит. Коштају и посебна исхрана и одласци на такмичења. Али не одустаје од свог сна.

"Животна жеља ми је да одем на олимпијаду. 2020. Нема шансе, али 2024. надам се", каже Лука.

Нимало лак задатак, кажу у крајгувечаком клубу чији је Лука члан.

"На олимпијске игре се не иде без много, много озбиљних припрема и много година рада. Наравно, чак иако се пропусти прилика, човек не треба да престане да сања. На олимпијским играма следеће године ће бити и триатлонаца који имају скоро и по 40 година, тако да никад није касно", наводи Марко Павловић из Клуба екстремних спортова из Крагујевца.

До тада, Лука ће бициклом за Ниш да се спрема за трку на Власини где је започео своје успехе, али и за преостале испите како би, уз медаље, што пре држао и факултетску диплому.

број коментара 0 Пошаљи коментар