Подсећање на аласку традицију у Острову

У Острову код Великог Градишта, по 14. пут организовано такмичење у припемању рибље чорбе. Мештани овог места кажу да је то један од начина да се подсете аласке традиције и оживе село које замире.

Смештено на некадашњој ади између Дунава и Сребрног језера, Острово је најмање и најизолованије село у општини Велико Градиште. Дунав им је одредио судбину, па су Островци били познати аласи, али се данас ретко ко бави тим занатом.

"Има њих четворо раде, званично. Нема више око, ко пре што били по њих 20. Сад нема више. Ови стари помрли, ови млади не хватају се рибе", каже Властимир Милановић, из Острова.

Острово има шездесатак домаћинстава и око 300 становника. Али их је све мање.

"Па, млади су отишли за иностранство доста, ови старији су ту. Знаш како, дођу до пензије па се врате после овде", наводи Живадина Милановић, из Острова.

Како би макар једном годишње, оживели село, Островци већ четрнаест година организују чорбијаду, на којој се окупљају мајстори у кувању рибље чорбе из градиштанског краја, али и других места. Неки су и вишеструки победници ове манифестације.

"Већ 14 година то траје и јесте заживело у народу. Има људи, знају људи. Долазе нам прошле године из Параћина, Ћуприје", наводи Дејан Илић, председник МЗ Острово.

Островци су свесни да су делом сами криви што нису на прави начин искористили свој најважнији потенцијал Сребрно језеро. Ипак очекују од општине Велико Градиште да им помогне у уређењу приобаља, како би привукли туристе. Да се из њиховог села више не одлази већ у њега долази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се