Подсећање на аласку традицију у Острову

У Острову код Великог Градишта, по 14. пут организовано такмичење у припемању рибље чорбе. Мештани овог места кажу да је то један од начина да се подсете аласке традиције и оживе село које замире.

Смештено на некадашњој ади између Дунава и Сребрног језера, Острово је најмање и најизолованије село у општини Велико Градиште. Дунав им је одредио судбину, па су Островци били познати аласи, али се данас ретко ко бави тим занатом.

"Има њих четворо раде, званично. Нема више око, ко пре што били по њих 20. Сад нема више. Ови стари помрли, ови млади не хватају се рибе", каже Властимир Милановић, из Острова.

Острово има шездесатак домаћинстава и око 300 становника. Али их је све мање.

"Па, млади су отишли за иностранство доста, ови старији су ту. Знаш како, дођу до пензије па се врате после овде", наводи Живадина Милановић, из Острова.

Како би макар једном годишње, оживели село, Островци већ четрнаест година организују чорбијаду, на којој се окупљају мајстори у кувању рибље чорбе из градиштанског краја, али и других места. Неки су и вишеструки победници ове манифестације.

"Већ 14 година то траје и јесте заживело у народу. Има људи, знају људи. Долазе нам прошле године из Параћина, Ћуприје", наводи Дејан Илић, председник МЗ Острово.

Островци су свесни да су делом сами криви што нису на прави начин искористили свој најважнији потенцијал Сребрно језеро. Ипак очекују од општине Велико Градиште да им помогне у уређењу приобаља, како би привукли туристе. Да се из њиховог села више не одлази већ у њега долази.

број коментара 0 Пошаљи коментар