Боља заштита од града на подручју Лознице

Овогодишњу противградну сезону Лозничани су дочекали спремнији него иначе, јер су им на располагању аутоматизоване станице које имају већи радијус и брзину деловања.

Од 15. априла када је званично почела противградна сезона активно је шест аутоматизованих станица, а тренутно се оспособљавају још три.

Реч је станицама које немају стрелце, облаци се прате из центра у Ваљеву, одакле се системом даљинског управљања и испаљују ракете. У претходна три месеца откако су пуштене у рад, надлежни, кажу, да су се показале су се као ефикасне, а против града деловале су десет дана.

С обзиром да је реч о новој технологији, у приправности је и 13 станица са људском посадом, које би већ од следеће сезоне требале да буду угашене због постојања аутоматизованих.

"Град Лозница је један од неколико локалних самоуправа која је почела сезону са аутоматским лансирним станицама које свакако представаљају ефикаснији и унапређенији систем борбе против градоносних облака. Што се тиче самог противградног дејства у текућој 2019. години она да кажем пролази у најбољем реду уз додатак од 98 ракета које су набављене из буџета града Лознице за које је издвојено око 3 милиона и 800.000 динара, сматрам да ћемо ову сезону спровести до краја како треба, јер до сада нисмо имали веће материјалне штете", каже Јован Миладиновић, начелник Одељења за привреду и локални економски развој.

Противградна заштита трајаће до 15. октобра, а на подручју Лознице брани се око 61 хиљада хектара, од чега је скоро 36 хиљада пољопривредно земљиште.

број коментара 0 Пошаљи коментар