Род пшенице мањи за петину

У Србији је до сада пожњевено више од 80 одсто од 570.000 хектара под пшеницом. У односу на претходну сетву, површине под хлебним зрном, мање су за око 60.000 хекртара, а процењује се да ће у односу на лане и принос бити мањи за око 20 процената. Истраживали смо, каква је ситуација у Шумадији у којој је до сада пожњевено око 70 одсто површина.

Најдановићи из Церовца код Крагујевца су велики пољопривредни произвођачи. Баве се сточарством и ратарством,а под пшеницом имају 54 хектара. Добра припрема земљишта, велика улагања и пуна примена агротехничких мера, допринели су да и ове године имају не само добар род, већ и добар квалитет хлебног зрна.

"Шест тона биће просек сигурно, нешто мање него ранијих година, али с обзиром на све, каква је година била, и какво је ниицање и све, добро је. Планови за род - нешто што нам буде требало новца, продаћемо, а остало иде на чување"; каже Радиша Најдановић, пољопривредник из Церовца.

За разлику од Најдановића, већина произвођача у Шумадији, не може да се похвали добрим приносом .Неповољнни временски услови, касно ницање због великих суша, обилне пролећне кише и појава болести, обрали су и добар део рода.

"У Шумадији је засејано око 8.500 хектара под пшеницом, што је 40 одсто мање у односу на вишегодишњи просек. Род је, умањен и за четвртину, а агрономе, посебно брине слаба наливеност зрна", наводи Милорад Лазаревић из Горњих Јарушица.

"Квалитет је, такође, слаб. параметар квалитета је хектолитар, то је 72, што значи да је пшеница танка. досадашњи просечан принос је 3,2-3,3 тоне, влага је 12 до 14 процената", објашњава Љиљана Вуксановић, агроном ПССС Крагујевац.

Поред лошијег рода и квалитета, пољопривреднике брине и "танка" цена. Да би били на нули, кажу, не би смела да иде испод 20 динара. Толико је дала држава, за откуп 25.000 тона пшенице за робне резерве, док је цена на шумадијском тржишту, у просеку, 18 динара за килограм.

Без обзира на подбачај, у Србији се, очекује укупан род, од око 2,5 милиона тона. За домаће тржиште, потребно је милионипо тона, па ће пшенице бити и за извоз.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво