Краљево: Смањен извоза воћа на руско тржиште

У краљевачким селима Буковица, Дедевци и Лазац, познатим воћарском крају, произвођачи последње две године велике количине воће продају испод цене или га бацају. Кажу да откупа за Русију, због ког су у претходној деценији многи млади остали на селу, подигли засаде и хладњаче, готово да нема.

Дејан Ракић са породицом остао је у родном Лазцу и на шест хектара гаји воће. Започео је градњу хладњаче, а прошле године засадио је 4.000 стабала јабуке. Међутим, каже да је бацио новац јер готово два килограма нектарина мора да прода да би платио гајбицу.

"Предзадња која је била добра, још од ње живимо и додајемо за ове да би преживели. Ако не може у Русију, нека нађе се неко друго тржише. Ми сељаци можемо да производимо, а држава је ту да нам обезбеди где ћемо да продамо. Ја се бар надам да је то тако", каже Дејан Ракић, воћар из Ласца код Краљева.

И Бојан Чоловић се из града вратио у Дедевце, где одгаја три ћерке. До пре две године је солидно живео продајући Русима вишње и јабуке које гаји на шест хектара.

"Боље да сам наставио да радим било шта у граду, јер много боље живе него ми на селу и на пољопривреди. Вишњу смо малтене бацили, јабуку, јабуку шта ћемо урадити са њом", каже Чоловић.

Вишак воћа на тржишту могао би да се преради, али тешко и извезе. Јер, кажу у чачанској фирми за прераду воћа и поврћа, на иностраним тржиштима српске фирме не могу да се такмиче са великим светским компанијама.

"Има прилике и наши укуси се свуда у свету троше, али стварно без помоћи и субвенционисања извоза тешко то да ми мали произвођачи можемо те залихе прерадити и издржати док не нађемо купца", објашњава Цане Јовановић, "Поло" из Чачка.

И воћари и прерађивачи бирају шта да производе а да не знају шта, колико и где могу да извезу, кажу у Регионалној привредној комори Моравичког и Рашког округа. А те информације би могли да добију од великих извозничких фирми које Србија нема више од две деценије.

"Морају се формирати куће које могу да упознају страна тржишта да пренесу одређене стандарде које треба да задоље и произвођачи и прерађивачи. Држава не треба да се бави тиме, али треба да се бави на начин да подстиче, да даје стимулације и да указује како формирати те куће", каже Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Краљево.

До тада, проблем би се ублажио уколико би се на домаћем тржишту првенствено куповало домаће воће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво