Сећање на чувеног трубача

У част Бакији Бакићу, чувеном трубачу из Врања, у том граду је 13. пут организована манифестација "Меморијал Бакија Бакић". Наследници у родбинском и музичком смислу, познати оркестри из тог краја, свирали су пред Врањанцима. Организатор манифестације је Туристичка организација, а покровитељ град.

Прославио је Врање и трубу, свирао у великим светским градовима. Бакија Бакић рођен је 1923. године у Врању у породици трубача, оркестар је предводио дуже од пола века. У граду памте и његове дуге, препознатљиве наступе понедељком у Хотелу Врање.

"Такав човек се још није родио, који тако лепо свира. Лепо за уво да буде, како кажемо ми трубачи. Сад је све нека јачина, галама, а он је свирао тихо, полако, човека да увесели", каже Ненад Младеновић, трубач из Врања, а Бојан Ристић, трубач из Владичиног Хана, додаје:
"Знам да је знао да свира добра кола, добе чочеке. И дан данас се његови чочеци свирају и имам сваку његову плочу, много знам о њему шта је и како је радио."

Трубу је заволео у детињству, као десетогодишњак почео да свира. Бакија Бакић вишеструки је освајач прве трубе Сабора у Гучи. Ове године обележава се 30 година од његове смрти, а 13. пут у Врању је организован "Меморијал Бакија Бакић". Њему у част и дефиле трубачких оркестара градским улицама.

"Да и млађе генерације знају ко је био Бакија Бакић, какав је уметник био. Да путем "Меморијала Бакије Бакића", наставе да гаје сећање", наводи Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања.

"Виртуоз музике, виртуоз трубе. Велики амбасадор Врања и Србије, и велики амбасадор аутентичне српске, а пре свега врањске музике и оног аутентичног музичког израза", каже Ненад Антић, заменик градоначелника Врања.

Поред споменика Бакији Бакићу, у насељу Горња Чаршија свирали су трубачки оркестри. Манифестацију, која је део "Врањског културног лета", организује Туристичка организација града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара