Јолића воденица на Колубари још увек меље

На лајковачком подручју сачувано је неколико старих воденица које и даље мељу жито. Једна од њих је Јолића воденица на Колубари, поред које се одржавају "Дани воденица на Колубари и Топлици".

Од двадесетседам воденица колико је на Колубари постојало, Јолића воденица једна је, од две последње, у којој се још увек меље жито, и то на седам каменова.

"Меље се од житарица: пшеница, бело брашно кукурузно, хељда и остале житарице", каже воденичар Верољуб Пајић и објашњава да је тренутно у воденици седам каменова, а сада раде три, пошто је мала вода.

Воденица је једно време била затворена и склона паду. Тридесет власника није могло да се усагласи око управљања воденицом све док се те дужности није прихватио Милован Бајић, столар.

"Редовници, никад не може, то ви знате, и у кући да човек сложи све, ја сам успео да се сложим са њима и подржали су ме у томе али да није било општине, не би ја могао са њима ништа да урадим са редовницима", каже Милован Бајић.

По габариту, Јолића воденица се сврстава у највеће грађевине те намене. Кров је четвороводан, покривен бибер црепом. Воденица има два улаза.

Направљена је пре 300 година, а на садашњем месту је од 1985. године.

"Наравно да су чинила времена своје. Морало се то померитри и у временима устанка када је воденица паљена. Често је Колубара пловила, али у принципу неких стотинак до двеста метара воденица се налазила овде. Ово су били Рубибрешки и село - лајковачки атари. Њени оснивачи су Митар Јолић из села Лајковца и Велисав Ченчаревић из Рубибрезе. Најпре је имала четири камена а онда су додати нови и била је једна од највећих са седам каменова", наводи Милутин Ранковић, директор ТО Лајковац.

Општина Лајковац сада придаје посебну важност својим воденицама. Ова је и под заштитом државе. Туристичка организација приређује "Дане воденица на Колубари и Топлици" са намером да се ове значајне грађевине очувају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво