Шапчани прикупљају новац за малог Луку

Двоипогодишњи Лука Мијаиловић, болује од аномалије крвних судова на мозгу, због чега му је после дуге борбе, низа прегледа и терапија, за 18. август заказана операција у Истамбулу. Операцију ће платити држава, а Шапчани су организовали хуманитарну акцију како би Лукиним родитељима омогућили да буду уз њега.

Лука је весело и живахно дете за које не бисмо помислили да преживљава и по петнаест епи-напада дневно.

Симптоми ненаследне болести која настаје мутацијом гена, откривени су пре 11 месеци, а после бројних прегледа на клиникама, једино решење лекари виде у операцији мозга јер се дечаку смањује фонд речи и слаби лева половина тела.

"Сваки пут размишљам шта ће бити после тих напада, јер се више пута дешавало да Лука остане без свести по неколико дана", каже Лукина мајка Мина. "Хвала Богу, он се извуче из свега тога, као прави херој."

Хероји су и родитељи који, навикнути на неизвесност, брижно чекају операцију у Турској. Републички завод за задравствено осигурање уплатио је болници 32.000 евра, али је потребан новац и за боравак родитеља у Истамбулу, а у породици плату прима само отац.

"Финансијиски јесте тешко, али породично није. Лука је дивно дете и поносна сам и на целу ову борбу за њега и са њим", истиче Мина Мијаиловић. "Ја сам примала туђу негу и помоћ, сада тренутно не. Потребан нам је новац за рехабилитацију након операције, контроле."

Да помогну, суграђани су организовали Зелену бициклијаду за Луку, на којој је учествовало две стотине Шапчана.

Међу њима било је доста младих и деце, каже организатор др Дејан Павловић, организатор хуманитарне Бициклијаде:

"Презадовољни смо односом који су показали према тој хуманитарној акцији. Прикупљена је одређена количина средстава, која наравно није довољна, и зато позивамо све наше суграђане и оне који ово гледају и слушају да дају свој допринос и помогну да се Лука врати нормалном животу."

Следећа акција прикупљања новца су "Палачинке за Луку" које ће се пећи идућег викенда на хиподрому. Шапчани верују да ће љубав и заједништво победити недаће и да ће помоћи Луки, као и не тако давно, малој Лани, која је после операције проходала. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво