Нови Пазар: Сусрет после четири деценије

Питомци 28. класе Средње војне школе копнене војске у Сарајеву први пут су се срели пре 40 година као петнаестогодишњаци. Поново су се окупили у Новом Пазару и закључили да упркос свим изазовима, пријатељство стечено у школи није престало.

Раме уз раме у сада, симболичном строју у Новом Пазару, нашли су се поново заједно Словенци, Хрвати, Срби, Босанци, Македонци и Црногорци да, као пре четрдесет година када су у средњој војној школи у Сарајеву први пут предали рапорт, још једном изразе поштовање свом команданту Симу Стакићу.

Током ратних деведесетих година многи од њих су, као официри и војници, били на различитим странама, али основне људске вредности поново су их окупиле и спојиле

"Емоције наиђу посебно кад видиш људе, који су вас видели као ђаке, Дошли су са својих 80 година, то је прекрсно", каже Стојан Гиновски, из Макдоније, а Аугуст Виљмсек, из Словеније додаје: "То ј стварно неописиво, после толиких година видети те другове и види се да се нисмо ни после толико година заборавили."

Да би видели своје школске другове неки су допутовали чак из Америке, Немачке, Холандије и других земаља света, где живе и раде далеко од родбине и пријатеља.

"Све су то моји пријатељи, ја их тако и видим. Ја не знам и не занима ме ко је Бошњак, ко је Србин, ко је Хрват или Словенац. Ја знам да имам пријатеље широм бивше Југославије", наводи Расим Рисљанин, из БиХ.

"Ми смо дошли са 15 година. Ми смо били као браћа. Тада нисмо занли ко је ко ни које националности и које је вере", сећа се Предраг Новаковић из Србије.

Од укупно 350 полазника 28. класе некадасње Средње војне школе у Сарајеву у Нови Пазар допутовало их је 70.

"Пре 40 година у Сарајеву окупило се око 350 питомаца из разних градова бивше Југославије. Из нашег Новог Пазара је било 8", каже Сафет Миралемовић, домаћин сусрета СВС.

"Нисмо промашили јер ово је мултиетничка средина и заиста су људи овд лепо прихватили, лепо дочекали", каже Томислав Бакрачевић, суорганизатор сусрета СВС.

Ова генерација питомаца започела је школовање у средњој војној школи у Сарајеву 1979. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво