Градови у Србији - изузетне дестинације Европе

Туристичка организација Србије, као носилац пројекта Европске комисије, под називом ЕДЕН, расписала је јуче четврти конкурс за избор изузетне дестинације Европе у Србији. Овај пројекат спроводи се у 16 европских земаља, а тема овогодишњег конкурса је здравствени туризам. Да погледамо, како су награду искористили претходни добитници: Пирот, Нови Пазар и Књажевац.

Оригинални укуси пиротског краја 2015. године добили су престижну награду ЕДЕН. Од тада Пирот постаје препознатљива гастро-туристичка дестинација. Сајам пеглане кобасице, Фестивал сира и Фестивал стропланинских јела, окупи неколико хиљада туриста из региона.

"Почев од те године, до сада. поред пиротске пеглане кобасице, пиротског качкаваља и старопланинске трпезе, размишља се и о изради елаборате о заштити старопланинског меда заједно са општином Димитровград, као и заштита чувеног пиротског јагњета", каже Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Богато мултикултурално наслеђе, које се налази на УНЕСК-овој листи, 2017.године, сврстало је Нови Пазар, међу изузетне дестинације Европе.

"Након ЕДЕН-а, посећеност је већа за 10%, била у 2018.години. Очекујемо ове године, још већу посећеност. Имали смо велико интересовање, после ЕДЕН-а, за културне групе, које обилазе културно наслеђе у Србији, посебно на територији града Новог Пазара и очекујемо да се тај тренд настави", наводи Харис Гекић из ТО Нови Пазар.

Књажевац је на првом конкурсу 2014.године, победио са ђурђевданским oбредом Молитва, који је уписан на листу елемената нематеријалног културног наслеђа Србије.

"Ми смо у 2018.години имали повећање у погледу ноћења и долазака, чак 73 одсто. Тако, да је Књажевац, туристичка дестинација, која је негде на почетку свог развоја. Нама је само учешће у ЕДЕН конкурсу, било један аццелератор у погледу промоције наше дестинације", објашњава Данијела Арсић из ТО Књажевац.

Награда је само покретач једног озбиљног посла. Сада треба истрајати и заузети што бољу позицију на туристичкој мапи. Посао ни мало лак, али је то шанса да ови крајеви, коначно почну да зарађују од потенцијала које имају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара