Последњи чувари ватре на Црном врху

Црни врх је сматран великим туристичким потенцијалом. Сада од њега одустају и последњи заљубљеници, јер услед хаварије изазване временским непогодама немају струју већ пет година.

Ове године угасило се и последње домаћинство Липама, селу на Црном врху. Блажа Мартинесић био је принуђен да својих сто оваца, после готово пет година без струје, одведе на имање где има основне услове за њихов узгој.

"Немам за музилице. Немам за фрижидер, за хладњачу", каже Мартинесић. "Немам никакве услове. Три, четири године радимо с великом муком."

Црни врх, ипак, није пуст. И даље долазе они који су одавде потекли и ту имају куће. Али, са струјом, полако се гаси и последња нада за развој великог туристичког потенцијала.

"Много туриста би овде градило и долазило", истиче Славица Мошић. "Међутим, кад виде да немају струју у 21. веку, људи одустану. Траже боље услове."

Струја је овде стигла седамдесетих година прошлог века, како тврде великим делом средствима и радом њихових родитеља. Сада у Електродистрибуцији Зајечар немају коме да се обрате.

Како каже Мира Солдатовић, сваке године обећавају: "Биће за месец дана, за два... Ево још нема."

"Тренутно на мом имању не мора нико да живи, чак и медведи могу да живе, али ја могу", каже Мирјана Јонић. "И после сто година, моји праунуци имају право на то што је њима чукундеда оставио."

Хаварија на далеководу дугом 6,6 километара десила се у децембру 2014. године. Услед јаког снега и леда оборена је половина од 108 бандера. Од тада је украдено све што је могло да се прода, чаки и опрема у главној трафостаници "Крст".

Нико из ЕПС-а није желео пред камере. Како стоји у званичном одговору, да би житељи Црног врха поново добили струју из трафостанице "Крст" потребно је проверити функционалност пет километара кабловских водова који воде из ње ка трафостаницама за напајање домаћинстава, уз евентуалну санацију одређених делова.

Треба такође санирати и све трафостанице на овом подручју и проверити и поправити нисконапонске мреже које воде од њих. Једном речју, пет година касније, треба урадити све.

До тада, ови заљубљеници у лепоте Црног врха носиће воду на рукама, гураће агрегате у колицима, радиће спрам разних соларних светиљки и свећа. Али шта када и они одустану?

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво