Припреме за оперску сцену у дворцу

Дворац "Каштел" у Ечки код Зрењанина ових дана је у звуцима опере, јер будуће певаче и првакиње опере овде стичу нова знања у необичној школи. Акценат је овога пута сцена и сценска радња.

Вежбе дикције, течај глуме, импровизација и сценски наступ дисциплине су необичне "Летње оперске школе" у Ечки код Зрењанина, где двадесет двоје соло певача из Србије, Црне Горе и Републике Српске стиче знања за која нема уџбеника у музичким школама и академијама. Знања која се само кроз практичну вежбу могу стицати.

"Јако је важно те неке ствари које сада радимо са редитељем, са психологом смо имали радионице, то су ствари које су неписана правила, то је нешто што се учи не из књига већ вежбом и то је процес кој захтева време. Овде ми тај процесс убрзавамо", каже Нађа Ранђеловић, ученица Музичке школе у Лесковцу.

"Имамо могућност да присуствујемо радионицама као што су глумачке радионице, психолошке радионице, као и радионице о историји опрере и генерално све што је везано за оперу. И наравно на крају пјевање", објашњава Борис Папак, студент Музичке академије Београд]

Са средњошколцима и академцима ради шест предавача из различитих области сценског и музичког изражавања.

"Радимо на вежбама ослобадјања, концентрације, развијања маште, пажње, учимо нешто о радњи, о јавном наступу, све оно што не постоји што је сува пракса", наводи редитељ Владимир Ђурковић.

"Веома је леп амбијент, лепо се дружимо, људи су комуникативнии вољни за дружење, за рад, тако да сам веома задовољна. Надам се свакој следећој летњој оперској школи", каже Мина Николић, студенткиња Музичке академије у Београду.

У дворцу "Каштел" Ечка који је иначе познат по сликарским колонијама сада једна музичка оперска школа. Занимљиво је што историја каже да је у истом просторуна на отварању овог вековног здања као дечак свирао чувени композитор Франц Лист.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво