Џез и блуз на салашу у Баваништу

У Баваништу је одржан 6. Арт авлија џез и блуз фестивал, на коме су наступили извођачи из Србије, Словеније, Италије и Сједињених Држава. Ово је јединствен фестивал јер се врхунскa ауторскa музикa изводи у дворишту једне сеоске куће.

Арт авлија џез и блуз фестивал настао је пре неколико година, када су се љубитељи уметности и доброг звука окупили да свирају заједно.

Убрзо се прочула јединствена атмосфера овог догађаја у дворишту сеоске куће у Баваништу и почели су да долазе и гости из иностранства. Организатори овај догађај зову „банатским Вудстоком", а тако га доживљава и публика:

"Супер, сјајно, атмосфера, музика, шта би требало друго. Фестивалска је атмосфера, људи уживају у храни, пићу, музици."

Ове године наступили су музичари из Словеније, Италије, САД и Србије, међу којима и Васил Хаџиманов.

Џонатан Хорд, из Сједињених Држава, пријатељ је Марка Чрнчета, за њега je писао стихове и заједно кренули на турнеју:

"Свирали смо у Београду пре Баваништа. Допада ми се овде, подсећа ме на мој родни Охајо. Људи су прихватили и уживали у нашој музици."

"Ово нема нигде у Србији, овакав амбијент, овако добро организовано, лепо и професионално", наглашава Васил Хаџиманов. "Да под отвореним небом, у сред војвођанског села, на салашу слушаш овакву музику  - савршено је."

Џез и блуз су пре свега део америчке културе, а организатори су хтели да их популаришу у нашој средини.

Концепт фестивала је деметрополизација уметности, истиче Радиша Брковић, организатор фестивала:

"Извлачимо уметност из великих средина и преносимо је у мање средине. Конкретно, ми желимо да џез и блуз културу приближимо људима из нашег и околних места."

Следеће године Арт авлија имаће новине, биће спој музике и ликовне уметности.

број коментара 0 Пошаљи коментар