Акција један на пет за бољи живот у сврљишким селима

Неразвијена Општина Сврљиг настоји да унапреди живот на селу изградњом и реконструкцијом објеката које мештани сами одређују као приоритете, и са којима удружује средства за те радове.

До својих њива и цркве житељи Нишевца до недавно су стизали уз много мука, кроз блато, или прашину. Данас имају нов пут, па праве и планове да лепоте свога краја учине доступним туристима.

"Наш је циљ да пбољшамо услове живота, јер је пут био у катастрофалном стању", каже један мештанин.

Житељи Нишевца су код општине конкурисали за средства за изградњу преко потребног пута тек када су сами сакупили одредјени износ.

Сваки динар који житељи сврљишких села издвоје за изградњу или обнову објеката који су им најпотребнији, вреди шестоструко, јер на сваки њихов динар општина додаје још 5. На тај начин изграђени су путеви, игралишта, водоводи, обновљени објекти, и уопште све што живот на селу чини квалитетнијим.

Ову акциију општина Сврљиг је, прва у Србији, почела пре неколико година, издвајајући најпре двоструки износ у односу на онај који сакупе сами мештани, да би ове године тај однос стигао до 1:5.

"Ове године изидвојено је 25 милиона динара за пројекте у оквиру акције 1 на 5. Пројекат је до сада српроведен у готово свим месним заједницама, а ове године у 18 месних заједница", каже Татјана Лазаревић из општине Сврљиг.

Током претходних година свако од 38 сврљишких села обновило је или изградило потребне објекте кроз овај програм. Нека села се са новим идејама и сакупљеним средствима јављају готово сваке године.

"Ту где је била стара црква, на тим темељима смо изградили нову. Касније смо направили звоник, затим два и по км пута у селу", наводи Милован Јовановић из Белоиња.

"Пре десет година реконструисали смо водовод и асфалтирали неколико км пута. Нисмо могли сами да сакупимо толики новац и ова акција добро нам дође", каже Ненад Рандјеловић из Нишевца.

Тако у сврљилшким селима већ праве планове да следеће године у оквиру ове акције конкурипу за школска игралишта, нове км путева и водовводне мреже.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар