Програм за инклузивни спорт у Шапцу

Шабац ће развијати за нашу земљу нови спорт - баскин, којим се могу бавити и особе са инвалидитетом. Презентацију баскина одржали су италијански стручњаци, на иницијативу власника фабрике Весковини, која послује у том граду.

Нови спорт: баскин чије име повезује две речи, баскет и инклузију, инспирисан је кошарком и осмишљен тако да вреднује учешће свих особа у тиму без дискриминације. Заступљен је годинама у Италији. У регији Фриули Венеција Ђулија постоје четири тима и шампионат, испричао је Шапчанима професор Алберто Андриоло, кошаркашки тренер, преносећи позитивна искуства.

"За баскин кошаркашки терен је измењен, стављени су бочни кошеви на висини од 2 и 20 и метар и десет у зависности од позиције коју неко игра. Правила су такође прилагођена, идеја је да свако ко учествује може да допринесе успеху", каже Алберто Андриоло, представник баскина из Италије.

Увођење спорта за оба пола, све генерације и врсте инвалидитета, са кошаркашким вештинама или без њих, подржали су присуством представници шабачких удружења особа са инвалидитетом и спортског савеза, школа, Каритаса и локалне самоуправе.

"Мислим да је значајно да особе са интелектуалним потешкоћама могу да се укључе у ову причу што до сада није могло у стандардним спортовима. Наравно, велику захвалност дугујемо Весковини групи и Скупштини града", каже Славиша Савић, председник Удружења параплегичара у Шапцу.

"Град Шабац преко спортског савеза и свих удружења које финансира, даје логистику да један овакав спорт заживи и у том смислу, прво да видимо која су правила, који су људи заинтересовани", каже Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

Баскин у Европи игра 10.000 људи, највише у Немачкој, Француској и Шпанији. Са идејом да гради боље друштво у будућности, Шабац ће бити промотер за увођење у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво