Настављена реконструкција Лазаревог града

Прошле године, средствима Министарства културе и града Крушевца, започета је реконструкција старе српске престонице чије је темеље поставио кнез Лазар 1374. године. Радови су настављени на месту где су прошле године започети на западном бедему. На ред је дошла и кула.

На веома захтевним пословима ангажовани су стручњаци из републичког завода за заштиту споменика културе и крушевачког Народног музеја. За разлику од прехтодне године, осим рестаурације и конзервације, обављају се и археолошка истраживања.

"Планирано је по фазама да радимо. Спуштамо од западног дела града ка северном све до главне куле и до малог града. Посао јесте захтева ми смо пројекат већ у Републичком заводу израдили и отприлике имамо неку слику до ког нивоа и до које мере ће се презентовати град у будућности. Ограничења су нам доста велика у неким деловима с обзиром да ту имамо неку планску и непланску градњу која је у непосредној близини то нас ограничава нажалост", каже Јована Шуњеварић, архитекта из Републички завод за заштиту споменика.

"Идеја је ове године да се истражи траса северног бедема која недостаје. Тако да отворена су три контролна рова како би се испратила траса, како би архитекте из ЗЗС могли да своје радове наставе на конзервацији и рестаурацији дела бедема који недостаје", наводи Александар Стаменковић, археолог у Републичком заводу за заштиту споменика.

За разлику од прошле године када су радове финансирали Министарство цултуре и град Крушевац средества у износу од четири милиона динара за радове који се тренутно обављају обезбедио је Завод за заштиту споменика културе. У Крушевцу се надају да ће бити додатних средстава И да ће се радови наставити.

"Инсистирамо на томе да реконструкција буде у што већем обиму у оним деловима где то може. Отприлике на две трећине града било би могуће да се одради бар делимична реконструкција , а циљ је да то добије облик како би посетиоци могли да имају осећај да се налазе у једном средњовековном граду", наводи Горан Васић, директор Народног музеја Крушевац.

За сада је планирано да се редови у оквиру ове друге фазе заврше до краја месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво