Настављена реконструкција Лазаревог града

Прошле године, средствима Министарства културе и града Крушевца, започета је реконструкција старе српске престонице чије је темеље поставио кнез Лазар 1374. године. Радови су настављени на месту где су прошле године започети на западном бедему. На ред је дошла и кула.

На веома захтевним пословима ангажовани су стручњаци из републичког завода за заштиту споменика културе и крушевачког Народног музеја. За разлику од прехтодне године, осим рестаурације и конзервације, обављају се и археолошка истраживања.

"Планирано је по фазама да радимо. Спуштамо од западног дела града ка северном све до главне куле и до малог града. Посао јесте захтева ми смо пројекат већ у Републичком заводу израдили и отприлике имамо неку слику до ког нивоа и до које мере ће се презентовати град у будућности. Ограничења су нам доста велика у неким деловима с обзиром да ту имамо неку планску и непланску градњу која је у непосредној близини то нас ограничава нажалост", каже Јована Шуњеварић, архитекта из Републички завод за заштиту споменика.

"Идеја је ове године да се истражи траса северног бедема која недостаје. Тако да отворена су три контролна рова како би се испратила траса, како би архитекте из ЗЗС могли да своје радове наставе на конзервацији и рестаурацији дела бедема који недостаје", наводи Александар Стаменковић, археолог у Републичком заводу за заштиту споменика.

За разлику од прошле године када су радове финансирали Министарство цултуре и град Крушевац средества у износу од четири милиона динара за радове који се тренутно обављају обезбедио је Завод за заштиту споменика културе. У Крушевцу се надају да ће бити додатних средстава И да ће се радови наставити.

"Инсистирамо на томе да реконструкција буде у што већем обиму у оним деловима где то може. Отприлике на две трећине града било би могуће да се одради бар делимична реконструкција , а циљ је да то добије облик како би посетиоци могли да имају осећај да се налазе у једном средњовековном граду", наводи Горан Васић, директор Народног музеја Крушевац.

За сада је планирано да се редови у оквиру ове друге фазе заврше до краја месеца.

број коментара 0 Пошаљи коментар