Први фестивал фолклора на Голији

Ивањица је позната по великом броју певачких и фолклорних друштава који чувају традицију и културу нашег народа. У Одвраћеници, планинском месту где се спајају општине Ивањица, Нови Пазар и Рашка, одржан је први фестивал фолклора под називом "Са Голије коло се вије".

Гости су на јужну страну Голије стигли са свих страна и уживали у наступима углавном младих фолклорних ансамбала.

Манифестацију су осмислили чланови културно уметничког друштва ''Моравица'' из Ивањице који већ деценију широм света успешно представљају наше културно благо.

''Пошто сам ја иначе из ових крајева и жеља ми је била да овако нешто, овако неку манифестацију организујем по први пут да Одвраћеници и веома ми је драго што ми се та жеља испунила", каже Милош Нешковић из КУД-а ''Моравица'' из Ивањице.

Да се Голија зашарени од народних ношњи домаћинима су помогла друштва из суседних градова.

''Трудимо се да направимо сарадњу у оваквим видовима да једни друге посећујемо и кад они праве фестивале и концерте ми одемо код њих и они код нас, једноставно да би сви могли да направимо један квалитетан програм', наводи Владан Јеремић из КУД-а ''Моравица'' из Ивањице.

У Ивањици, једно удружење окупља преко четири стотине чланова: инструменталисте, здравичаре, хумористе, 17 певачких група и два фолклорна ансамбла.

''Прошле године су у Ивањицу певачке групе донеле 15 пехара то само показује о квалитету њиховог певања и оправданости њиховог постојања и да они на најлепши начин представљају наш град и негују културно народно стваралаштво", наводи Снежана Хаџи Златић, организатор програма Дома културе Ивањица.

На једној од најлепших планина Србије од ове године смотра народног стваралаштва ''Са Голије коло се вије'' увршћена је у календар летњих манифестација посвећених очувању традиције и културе нашег народа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво