Успешни повртари из Мужље код Зрењанина

Последњих година извоз поврћа из Србије расте, али је наша земља такође и велики увозник, повртари истичу да је за стабилност домаћег тржишта и вишкова поврћа за извоз неопходно удруживање, јер су са већим количинама конкурентнији.

Ерне Чикош из Мужље поред Зрењанина трећа је генерација која се породично бави повртарском производњом, по свему судећи то ће наставити и његови синови по завршетку факултета.

На његовим њивама ових дана почеће вађење шаргарепе и брање паприка. Повртарску производњу заснива на десет хектара под отвореним и тридесет пластеника.

"Немамо проблеме са продајом и имамо обезбеђен пласман, негде око двестотинепедесет тона робе се извезе са нашег газдинства", каже Ерне Чикош из Мужље.

Од ове године су кренули да гаје шаргарепу и очекују негде око стотину тона шаргарепе у пролећној и негде око стотинупедесет тона у јесењој производњи шаргарепе.

Млађи Чикошев син увелико је у овом послу који жели да наследи на породичном имању.

"Сад сам завршио трећи разред гимназије и даље желео би да студирам агроекономију у Новом Саду на Пољопривредном факултету. Мој брат тамо студира, он је завршио сада другу годину и желео би да настави породичну традицију. Волим овај посао и желео би то да наставим", каже Ернеов син Саболч Чикош.

Ово је по много чему специфична производна повртарска година.

"Ова година је веома тешка, зато што смо имали дуге периоде са кишом, са обилним падавинама, касније температурним колебањима, све је то утицало да имамо и велику појаву болести и штеточина, самим тим и предузимамо мере неге које ће се одразити и на цену финалног производа јер је пуно тога уложено", каже Снежана Парађеновић, из пољопривредне стручне службе у Зрењанину.

Чикоши истичу да је неопходно повећање поседа, јер су профити другачији него пре десет година,тада је породица могла да живи од пет стандардних пластеника, а данас не може.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво