После недељног града у Мачви, на многим парцелама ове године без рода

Град који у недељу падао у Мачви, нанео је велику штету пољопривредним усевима, а на бројним парцелама, неће бити шта да се убере. У Богатићу је формирана комисија процену штете, коју пољопривредници могу да пријаве у општини.

У засаду паприке од два хектара, готово да нема плода који није оштећен. За десетак минута, град је уништио читав род.

"Уложено је пуно пара, не знам тачно, негде око шест седам хиљада евра, дал ћу шта брати, то је знак питања. Врло мало. Град је уништио сто посто, ако је нешто остало, то је ситно мало", каже Миливој Смиљнић из Белотића.

Јак ветар и град највише су оштетили кукуруз, најзаступљенију житарицу у Мачви. На бројним парцелама, рода неће бити.

"Мачва је много изгубила ове године. Не знам да ли ће нам ко помоћи, али ја овакву штету нисам упамтио," каже Предраг Теодоровић из Црне Баре.

Штету су претпели и засади воћа. Марко Јанковић из Богатића, крушку ће брати следеће седмице.

"Имаћу 30 тона крушке које нећу имати коме да продам. Сорте као што је Санта Марија, Кармен, оне не иду ни у ракију, то ће бити да се баца, свако од купаца са једним ударцем, неће да је прими, коштало је само ове сезоне преко две хиљаде евра'', наводи Марко Јанковић из Богатића.

Штету на усевима, до сада је пријавило више од 100 пољопривредника. Невреме је оштетило и објекте.

"Петнаест пријава има за штету на објкетима, комисија је почела са својим радом. Општина ће се трудити са својим скромним средствима да помогне грађанима, али ова штета се мора пријавити, и тражити помоћ од министарства и надлежних институција на нивоу републике'', каже Златко Лацковић из Одељења за пољопривреду Богатића.

Општина комисија обићи ће сваку парцелу на којој је пријављена штета од града. Мало мачванских пољопривредника је осигурало усеве.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво