Додатни подстицаји за више становника у Трговишту

Годину дана примењује се Закон о финансијској подршци породицама са децом. Међу циљевима су побољшање њиховог материјалног положаја, подстицај и подршка родитељима. У Трговишту, где је просечна старост становника 48 година, од 1. априла ове године примењују и додатне мере, да задрже младе и охрабре их да имају више деце.

Када смо пре две и по године посетили Тасиће, Сузана је други пут била у другом стању, а Дејан је обећао:

"Добили смо малог Горјана. Треба да ми се породи супруга за недељу дана, добићемо и ћерку, али нећемо стати на два детета" рекао је пре непуне две године Дејан Тасић.

Сада их је петоро. Најмлађа Калина има годину дана, Вероника и Горјан госте одмах нуде кафом и позивају на дружење и игру.

"Волим и поштујем своју породицу. Да кажем и да за опстанак на селу није много тешко, може да се снађе ако се бави неким пословима, на пример као ја грађевином", каже Дејан Тасић, из Трговишта.

У Трговишту је ове године рођено осамнаест беба, а склопљено четрнаест бракова.

"Закључено је много више бракова, а и сада се повећава. Док је развода било много мало, 15-20 за моје 32 године колико радим као матичар", наводи Јовица Трајковић, матичар општинске управе у Трговишту.

У претходном периоду смањене су миграције становништва у Трговишту. Општина шест година подстиче наталитет и запошљавање младих образованих људи, и од државе су добили средства за спровођење популационе политике.

Три месеца примењују и нове мере, за породице већа издавања из буџета.

"Дајемо тридесет хиљада месечно за мајку са првим дететом, месечно, до годину дана. За друго дете до 2 године, за треће и надаље, до 3 године, с обзиром да на та средства право могу да остваре родитељи који су на тржишту рада", каже Ненад Крстић, председник Општине Трговиште.

И незапосленим и запосленим родитељима намењени су подстицаји, повољности при упису деце у вртић. Општина финансира и покушаје вантелесне оплодње у земљи и иностранству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво