Побољшање положаја слепих и слабовидих жена

У Србији има 12.000 слепих и слабовидих особа, половина суод тог броја су жене. Њихов положај је тежак јер имају мало могућности за унапређење личног и друштвеног статуса. С тиме се суочава и 28-годишња Неда Никетић из околине Краљева која је одлучила да се опроба и као глумица.

Неда са поносом прича о дипломи коју је стекла у Едукативном центру "Лекарт" у Београду, на одсеку за глуму и режију. Њен ментор био је Бранислав Лечић.  Стајала је на сцени равноправно са осталим полазницима иако је слепа од рођења. Дипломирала је са највишим оценама.

"Сматрам да свако треба да проба јер неко је једном рекао да не треба судити о књизи по корицама, што значи да треба да упознаш људе", каже Неда. "Прво што су ментори веома љубазни. Дају максимум, све од себе како би полазник изашао са најбољим знањем."

Иако има искуства на сцени и у јавним наступима Неда нема стални ангажман. У Краљеву  је мало слепих жена које имају посао. Од њих шездесет, према речима Соње Бојовић из Удружења слепих, само пет је запослено:

"Мислим да људи још нису довољно упућени шта све слепа особа може и колико може. Слепа особа када ради, она је предана раду. Нема времена да иде да се шета, него стварно се труди да се покаже и да оправда поверење." 

И у Савезу слепих и слабовидих Србије сматрају да се Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом не примењује довољно. 

"Да бисмо слепој жени у савременом друштву побољшали квалитет живота, првенствено морамо да јој створимо услове да се адекватно образује", истиче Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих и слабовидих Србије. "Затим да јој пружимо прилику да се запосли на отвореном тржишту за оно зашта се школовала и да јој као држава и као друштво пружимо подршку да оснује породицу." 

У Врњачкој Бањи одржан је скуп под називом "Слепа жена у савременом друштву". Осим о родној равноправности на скупу је било речи и о темама које интересују слепе и слабовиде жене, као што су контрола стреса, самопрегледи и прихватање различитих животних ситуација.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво