Шапчани и Јапанци - пријатељи, побратими, пословни партнери

Шабац и Фуџими дели на хиљаде километара али их повезује чврсто пријатељство, а од 1982. године и повеља о братимљену. Вишедеценијско пријатељство потврђено је још једном посетом и новом повељом.

Пријатељсво овековечено повељом о братимљењу потписано 23. октобра 1982. године и даље траје. Једанаест хиљада километара удаљености и различите културе нису препрека него спона.

Слични смо јер поштујемо традицију и имамо отворена срца, кажу у оба града и то се видело и током посете деветочлане јапанске делегације, коју је предводио градоначелник Фуџимија Мишухиро Хошино:

"Иако сам први пут у Шапцу имам утисак као да сам се нашао са старим пријатељима, сматрам то доказом дугогодишњег пријатељства наших градова. Потписали смо повељу да 23. октобар обележавамо као годишњицу нашег пријатељства, чиме се отварају врата нове сарадње градјана Фуџимија и Шапца."

За 37 година представници оба града размењивали су посете, помагали једни другима у отклањању штета од цунамија и поплава, одржавали братске везе, и како је рекао градоначелник Фуџимија историја нашег пријатељства се наставља.

Потврдили су то градоначелници оба града потписивањем повеље о утврђивању братства, и договорили се о још чвршћим везама у области културе, спорта и размене ученика.

"Ја мислим да се ствари не дешавају случајно", наглашава Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца, "Чињеница је - поред тога што имамо оволико дугогодишње пријатељство и батимљење - да можемо да наведемо једну конкретну ствар која је плод дугогодишњег пријатељства, а то је присуство јапанске компаније Јазаки у Шапцу."

"Иако се разумевање међу људима не заснива само на речима и осећањима, она јесу основ нашег пријатељства", истиче Тошио Маки, председник Клуба пријатељства Шабац - Фуџими, "ми ћемо то и даље неговати и продубљивати."

Поред културних институција у граду, делегација братског Фуџимија посетила је и индустријску зону и јапанску фабрику Јазаки. А деценијско пријатељство са Шапцем, повод је да Фуџими буде град домаћин нашој рукометној и рвачкој репрезентацији у Јапану, у припремном периоду за Олимпијске игре наредне године. Због тога ће сутра бити у Београду са Рукометним, Рвачким и Олимпијским савезом Србије где ће потписати уговор.

Навијају за наше рукометаше и рукометашице да се пласирају на Олимпијаду и кажу: биће им одлични домаћини, наглашава градоначелник Мишухиро Хошино:

"Фуџими је постао град домаћин за припреме српских тимова у рукомету и рвању пред Олимпијске игре у Токију. Ми се надамо да ћемо пружити топлу добродошлицу српским такмичарима, и поводом тога сутра имамо састанак са  Рукометним савезом  Србије, Рвачким савезом Србије, Олимпијским комитетом и потписаћемо уговоре са њима. То је резултат дугогодишњег пријатељства градова Шапца и Фуџимија."

Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, истиче да му је драго што ће наши спортисти који ће наступати на Олимпијским играма бити смештени у Фуђимију:

"Ево, већ градоначелник и људи из Фуџимија навијају за наше спортисте и кажу да су припремили одличне услове за њих тамо, тако да верујем да ће имати добру подршку и остварити добре резултате управо зато што ће имати и подршку мештана Фуџимија које краси пријатељство са Шапцом. Посебно ми је драго што они навијају за рукометаше да изборе пласман на Олимпијаду. И ми заједно са њима навијамо, и радујемо се томе."

Пре 37 година, једни о другима су знали само толико да су оба града у близини престонице и на обали реке. Данас, однос двају градова одликују бројна пријатељства, братске споне, музејске поставке у оба града и културне и спортске манифестације са симболиком Србије и Јапана - и у Шапцу и у Фуџимију.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво