Производња боровница као додатни приход

У пожешком крају приводи се крају берба боровница. Произвођаче овог воћа, као и малинаре, брине осцилација цена која је на почетку сезоне била око 6 евра, да би последњих дана пала на 3 до 3 и по евра по килограму.

Младен Николић годишњи одмор проводи на плантажи боровница. Уместо летовања, на површини од два и по хектара има, како каже, природни полигон за увежбавање возачке спретности.

"Може да се вози Ферари, али у мом случају, као што је овај, то је зелени Ферари, а на црвени", каже Младен Николић произвођач боровница из Пожеге.

Код ведрог и увек расположеног послодавца, додатни извор прихода обезбеђују Пожежани разних професија - из просвете, здравства, трговине,пензионери. Међу сезонцима ангажованим за бербу боровница и једна Малина.

"Отприлике што се тиче зараде је то негде отприлике исто. С тим, што кажем опет је мало лакше боровницу, бар мени се тако чини. А врућине, шта знам, исто је и у малини и у боровници" истиче Малина Живковић из Пожеге.

"Није тежак посао, опуштено је. Ово је онако добра екипа, кажем радила сам двадесет три године у трговини и ово је баш онако опуштајуће скроз", нагчашава Добринка Мићовић из Пожеге.

Иако су свеже боровнице тражене на светском тржишту, Младен каже да Србија нема довољно капацитета за извоз. Од малина може да се оствари бољи приход, али су неопходна већа улагања у пласман.

"Онда се она лагерује у хладњачама у потхлади два до четири степена и тако се одржава у свежем стању. Даље се она пакује, ако је то неко друго тржиште, у овом случају јесте, онда се пакује у мања паковања од 125 грама, 250 грама и онда иде у извоз",   додаје Младен.

И ово воће прате ценовне осцилације, али Младен, који је пре три године засновао производњу, тек очекује приходе и пун принос боровница. До тада, каже да треба много рада, али уз добро расположење и посао ће ићи од руке.

 





Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво