Нова новинарска награда у Слађанину част

У знак сећања на новинара из Врања, Слађану Вељковић, која је преминула пре 8 година, Центар за медијску транспарентност и друштвену одговорност установио је награде из области новинарства. Идеја је да то постане традиција. У Галерији Народног универзитета у Врању отворена је и изложба фотографија "Једна каријера у 50 слика".

Била је уредник у Врањским новинама, дописник Вечерњих новости из Пчињског округа. Слађану Вељковић колеге памте по таленту, новинарском умећу, ведрини.

"Неког ко је у врло спонтаном разговору расипао шарм и харизму. Верујем да је због тога оволико остала присутна у срцима свих колега", каже Јелена Маринковић из Центра за медијску транспарентост и друштвену одговорност".

"Слађана Вељковић била је новинар посебног кова, и ми смо се трудили да у радовима који су приспели пронађемо трагове њеног сензибилитета", истиче Момчило Поповић, члан жирија.

У њену част установљене су новинарске награде, услове конкурса испунила су 24 предлога. Најбоља репортажа је "Све љубави Милића Аврамовића", новинара листа "Полимље". Мухарема Мутабџије, признање за најбољи уређивачки рад жири је доделио новинару Јужних вести, Александру Станкову.

"Милић Аврамовић је један једини становник села које се зове Шћепаница, а остао је сам зато што су његове љубави онако како их ми доживљавамо биле очигледно лаке на обећању, али се то касније извитоперило у Милићеву самоћу", каже Мухарем Мутабџија, новинар листа Полимље.
"Посебно је значајна јер се тиче уређивања у локалним медијима, што признаћемо, данас није лака ствар. Посебно јер постоји неки тренд да се ова професија баци под ноге" истиче Александар Станков, уредник у Јужним вестима.

У категорији новинарски подухват, признање су добиле наша колегиница Лидија Георгијев и Биљана Љубисављевић из агенције Бета. Извештавањем о малолетном Јовану Николићу из Врмџе крај Сокобање који живи сам у оронулој кући без струје и воде, подстакле су хумане људе да му помогну.

"Он је месецима живео сам потпуно у мраку, а пре тога годинама са болесним оцем" наглашава Биљана Љубисављевић, новинар Агенције Бета.

"Јован је један млади човек који је, чини ми се, постао срећнији. Мислим да смо успели да му измамимо осмех с обзиром на несрећни сплет околности, животних околности, који га је задесио" каже Лидија Георгијев", уредник Дописништва РТС-а у Нишу.

Фотографије, текстови, репортаже Слађане Вељковић из дугогодишњег новинарског опуса изложене су у малој сали Галерије Народног универзитета у Врању.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво