Успон на Елбрус у знак сећања на погинуле другове

Двадесет година од НАТО агресије, Удружење које чува сећање на страдале из 72. Специјалне бригаде кренуће пут Русије. Њима су посветили успон на највиши врх у тој земљи.

Десет припадника 72. Специјалне бригаде из Панчева, садашњих и бивших, кренуло је на пут ка Русији, где ће извести спортски подвиг и попети се на Елбрус, највиши врх.

Акцију су организовали поводом 20 година од НАТО агресије у Србији, у којој је погинуло 24 њихових сабораца, од чега 11 на Косову. На врху ће развити заставу и њихове фотографије, како би им одали почаст.

"Да не дозволимо ни под којим условима да се људи који су дали своје животе за отаџбину забораве макар на трен. Ми хоћемо да поменемо њихова имена, да остану у сећању нашем и наших потомака", каже Миодраг Капор из Удружења "Пријатељи 72. Специјалне бригаде".

Међу онима који иду у Русију су и ратни војни инвалиди и син погинулог војника Петра Шкрпана. Они су се неколико месеци припремали, између осталог на Копаонику и Ртњу.

"Тамо су ниске температуре, услови су војни, с тим да смо ми припремљени на то. Можда ће бити тешко кад се суочимо са том великом надморском висином, јер нисмо навикли на те сибирске услове", наводи Глиго Шкрпан, син погинулог војника.

Ову акцију подржало је и Министарство одбране, које је имало низ активности обележавања 20 година од НАТО агресије.

"Њима припада слава и њих не смемо да заборавимо. Како каже Свети Николај Велимировић, слава припада мученицима, а не џелатима", каже пуковник Душко Шљиванчанин из Министарства одбране.

Експедиција ће трајати 12 дана, а осим Елбруса екипа ће се попети и на неколико нижих врхова, како би се што боље припремила за подухват.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 09. јул 2019, 22:22) - Violeta [нерегистровани]

Vojnici-heroji

Trebalo bi jednom godisnje,vise pricati o tim ljudima,na tv,kao i u novinama,kada se obelezava godisnjica...