Крагујевчани добили признање за обнову цркве брвнаре

Тим Завода за заштиту споменика културе Крагујевац добитник је специјалног признања за изузетан допринос очувању и унапређењу европске културне баштине, коју додељује Европа ностра. Признање им је додељено за пројект конзерваторско-рестаураторских радова на цркви брвнари Св. Петра и Павла у Даросави код Аранђеловца.

Црква брвнара, подигнута 1832. године, у време ослобађања Србије од Турака под вођством кнеза Милоша, већ дотрајала додатно је страдала је у поплавама 2014. године, када је дрво липе пало и у потпуности уништило кров објекта.   

Након тога је одлучено да се црква потпуно обнови, а радове је финансирало Министарство културе и информисања уз помоћ Општине Аранђеловац. 

"Прва фаза радова обухватила је радове на статичној снази цркве, затим на замени кровне конструкције, кровног покривача и радова на поду", објашњава Јелена Муњић, етнолог. "У другој фази рађена је унутрашњост, коритасти свод од шашица, затим радови на оригиналном иконостасу."

Министарство културе уз помоћ Општине Аранђеловац, издвојили је осам милиона динара за прву фазу реконструкције, док су за обнављање иконостаса и подова обезбеђена још три милиона. Жири за доделу овог признања импресиониран је целокупним пројектом и традиционалном техником реновирања објекта. 

"Леп повод за овај разговор", каже архитекта Зоран Јаглић, "то што је наш рад препознат и добија афирмацију кроз посебно признање које је доделила ЕУ, која једном годишње додељује награде за бављење европским културним наслеђем."

Црква Светих апостола Петра и Павла у Даросави једна је од три сачуване цркве брвнаре у Шумадији и под заштитом је државе. Завод  за заштиту споменика ово значајно признање Европе ностра за изузетан допринос очувању и унапређењу европске културне баштине, добило је са још једанаест организација и установа из девет европских земаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар