Загађење ваздуха у Бору

Последњих месец дана у Бору готово да нема дана без аерозагађења. Мерне станице бележе чак неколико пута већу концентрацију сумпор диоксида, али и ПИ ЕМ честица. Управа града формирала је комисију за сва еколошка питања између града Бора и ЗИ ЂИНА, који је власник Борског рудника.

Борани су се одвикли од загађеног ваздуха из Борског рудника јер је више од четири године, од кад је изграђена нова топионица, ваздух био доброг квалитета. месец и по дана уназад грађани се жале на загађење.

"Једно јутро је била магла. Гуши вас не може да се дише, имате проблема са очима, проблема са ноздрвама, има две недеље од кад баш пао, па је све изгорело, ништа немамо, ни паприку ни пасуљ ништа немамо", каже мештанка.

На мерним станицама у граду бележи се прекорачење сумпор диоксида у ваздуху, и по неколико пута изнад дозвољених количина, али је евидентирана и појава такозваних ПМ честица - мешавине дима, чађи, прашине, киселине и тешких метала.

Грађани се жале на загађење у последњих месец и по дана и кажу да је дима углавном највише било ноћу.

Инспекциске службе би требало да утврде шта се догодило у процесу прераде бакра. Управа града је у сталним разговорима са Зи Ђином.

"Градско веће је формирало комисију која се бави отвореним питањима између наших суграђана и Зи Ђина и оно што треба дефенитивно поменути да се ствари одвијају у позитивном правцу. За нас као град је јако битно да постоји и да ради Зи Ђин и да се развија јер директно утиче на буџет града Бора, али исто тако нам је и битан живот и животна средина у којој живимо", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

Питање екологије у Бору, нарочито квалитета ваздуха, поново заокупља пажњу становника тог града, али и околних места.

број коментара 0 Пошаљи коментар