Произвођачи у Топлици незадовољни ценом вишања

Претходних година берба вишања би се - као најважнији посао пољопривредника у Топлици - ближила крају. Међутим, због слабог интересовања откупљивача, недовољно амбалаже и ниске откупне цене, берба је тек почела, а воћари страхују да ће већи део овогодишњег рода остати у воћњацима.

Време је бербе вишања, а у Великој Плани, подно Јастерпца, воћари су, уместо у воћњацима, углавном пред продавницама. Због ниске цене, кажу да се после 60-ак година, у овом крају ближи крај производње овог воћа од којег, већина живи.

 

"Вишња, то је бренд Топлице и Топлица живи од те вишње. То је жалосно и срамота што се овако дешава", каже Живорад Милетић, воћар из Велике Плане.

"17 откупних места је било у Великој Плани, то је било пуно село народа и радника, ове године нема ништа, ничега, опште мртвило. Сви су заборавили на нас сељаке", каже Славица Богићевић, воћар из Велике Плане.

И у суседном селу Доњој Бресници, иста слика. Осим ваге и папира на коме стоји откупна цена, ништа не указује на то да је сезона бербе и откупа вишања.

"Нема берача, нема амбалаже, нема откупа, људи планирају полако то да ваде, чупају, да крче, да беже одавде, да празне села", каже Драган Јовановић, председник МЗ Доња Бресница.

Воћари без рачунице, берачи без зараде. Уместо неколико хиљада, колико их је било претходних година, сада се може наћи тек понека групица.

"Беремо, има једно седам, осам дана, сељаку се не исплати да бере, нема прво ни гајбе да би брали, услови су ужасни, цена је ужасна", каже Горан Ћиримовић, из Житорађе.

Представници воћара и Града Прокупља покушали су да решење потраже у Министарству пољопривреде.

Незванично сазнајемо - да је било речи о краткорочним мерама, као што је инспекцијски надзор хладњачара и откупљивача, али и о дугорочним - изградњи нових смештајних и прерадних капацитета, као једног од трајних решења за овај проблем.

У Топлици се годишње произведе највише вишања у Србији, више од три хиљаде вагона. Ове године ће по свој прилици хранити птице.

број коментара 0 Пошаљи коментар