Шта је са системом за даљинско грејање термалном енергијом у Богатићу

Скоро четири деценије после откривања термоминералне воде у Мачви, у Богатићу је завршен први топловод, чиме се ова општина уписала на листу 250 европских градова који термалну енергију користе за грејање. Радови су трајали двостуко дуже него што је било предвиђено, а зашто су каснили и какву ће то уштеду донети, истаживале су колеге из Шапца.

Радови на топловоду у Богатићу трајали су готово годину дана. Каснили су због пуцања бушотине и примене процедура, али је зато овај јединствен пројекат, сада пример у региону, кажу надлежни.

Пробе система отвореног типа који полази од бушотине ББ1 су окончане, а ускоро ће бити завршена и употребна дозвола.

"Систем је изграђен од предизолованих цеви и на систем је повезано седам објеката јавне намене у Богатићу. Ова бушотина је капацитета 25 л воде у секунди, а температурни ниво је 75 степени", каже Иван Живановић, одговорни извођач радова.

Изградња топловодне мреже за грејање првих 16.000 квадратних метара коштала је око 120 милиона динара, од чега је 75 одсто обезбеђено из кредита, а остатак из буџета општине Богатић.

"Сам поврат инвестиције био би негде око шест година имајући у виду да је уштеда на годишњем нивоу између 15 и 18 милиона динара", каже Небојша Петронић, помоћник председника Општине Богатић.

Једна од установа које ће користити овај вид даљинског грејања укупне дужине 6 километара је овдашњи вртић где је смештена подстаница са измењивачима.

Мачва има осам термалних бушотина из којих се свакодневно излије на површину вода чија се енергија може поредити са 63 тоне течног горива. После изградње првог топловода за грејање институција, у општини Богатић планирају да ова услуга ускоро буде доступна и грађанима.

"Апсолутно би значило много, самим тим била би много већа уштеда у смислу електричне енергије и сматрам да је то велики потез наше општине", каже Мира Мијатовић, из Богатића.

Осим за даљинско грејање, термална вода у Мачви ускоро ће се користити и у два спа центра-недавно приватизованој бањи у Дубљу и у такозваној енергани у Богатићу која чека инвеститора на површини од 12 хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи