Изложба сребрног новца римских императора

О периоду када су римске легије биле смештене на овим просторима, данас сведоче археолошки предмети. Сребрни новац римских императора, из богате збирке зрењанинског Народног музеја, сада је представљен јавности на посебној изложби.

Вековима је у Старом Риму постојала пропорција која је одређивала монетарни систем царства: један златник (ауреус) вредео је 25 денара, сребрњака којима се трговало од Медитерана до Британије.

 

И данас ових новчића има по целој Европи, нумизматичари кажу да један вреди 50 до 250 евра, у зависности од процента сребра, примеса и легура, док је некада денар имао тачно одређену вредност.

"Један денар је био довољан за један оброк четворочлане породице. Вештије занатлије могли су дневно да зараде два денара", каже Александар Шаломон, аутор изложбе.

У доба староримске Републике на кованицама су приказивана божанства, а на изложби у Народном музеју у Зрењанину представљени су сребрњаци из периода императора од првог до трећег века, када је новац имао и политичку поруку.

"Своју легитимност и легитимно наслеђивање престола манифестаовали су кроз новац и тако говорили путем новца становницима: Да ово сам ја, ја сам ваш цар, ово су моје титуле, ово су моји наследници", објашњава Александар Шаламон.

Староримски новчићи само су део богате нумизматичке збирке Народног музеја Зрењанин још од његовог оснивања 1911. године која броји близу три хиљаде предмета.

број коментара 0 Пошаљи коментар