Беру се малине у ваљевским селима

Након лоших временских услова током прошле године и овог пролећа за малину и први тропски дани у јеку бербе у појединим ваљевским селима и Подгорини, неповољно ће утицати на род. Високе температуре смањују приносе и отежавају рад берачима, којих нема довољно.

У малињаку Милована Николића у Сирдији код Осечине, једном од најбољих у Колубарском округу, тропске врућине узимају данак. Упркос свим агротехничким мерама и заливању плодови су ситнији па ће и род бити мањи.

"Што смо мислили да ће имати негде око 20 тона, принос ће бити сигурно 40 одсто ако не буде и 50 одсто мањи. Баш због ових жега и немогуће је са жегом се борити и ако ми додајемо ту воду и досад смо уредно брали и прилично је малињак и заштићен али не вреди ова жега убија", каже Милован Николић из села Сирдија код Осечине.

"Мреже за засену ко није поставио да постави наредних дана, нарочито сад кад крену ове ремотантне сорте малине: полка, полана, отон лист, значи током друге половине јула и августа месеца ако се настави са оваквим температурама битно је да поставе мрежу за засену", саветује Ђорђје Совиљ из ваљевске пољопривредне стручне службе.

Због високих температура и мање крупноће малине берба је знатно тежа. У домаћинству Николића, посебно воде рачуна о берачима, којих нема довољно. Тренутно их је 12, а потребно их је дупло више.

"Прилично се баш боримо да радимо да одрадимо, имамо и паузе. Имамо доручак, па имамо у 12 сати кафу, па у три ручак, па опет паузу правимо и тако", наводи једна берачица, а домаћин додаје:

"То је један од најлакших послова што се тиче брања. А што се тиче сад ове климе и ових наглих промена ту смо већ сад у проблему. Морамо да правимо паузе, морамо да водимо рачуна и о људима, али радне снаге нема,тако да морамо површину смањивати."

Воћари сада више брину о временским приликама и мањим приносима, него о цени, са којом су ипак задовољнији, а тренутно је око 150 динара за килограм. Стручњаци очекују краћу бербу уколико потрају високе температуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво