Спорт не зна за границе

Пријатељство Алексинца и грчког града Лаврија почело је пре двадесет година, када су Грци донели хуманитарну помоћ после НАТО бомбардовања. У међувремену су постали збратимљени градови, а током викенда су деца из спортских клубова из Грчке боравила у Алексинцу.

Спорт не познаје границе и учвршћује пријатељства, у то су се уверили и млади кошаркаши из Алексинца и Лаврија.

"Доста смо ствари научили они од нас и ми од њих, добро смо се дружили, споразумевали смо се на енглеском, супер су била ова три дана", каже Марко Ерор, из Алексинца.

"Први пут сам у Србији, било је занимљиво и добро смо се дружили иако су они веома брзи па нисмо могли да им често узмемо лопту", истиче Вагелис Александракис из Лаврија.

Слике настале априла 1999. године када је срушена градска четврт у Алексинцу подстакле су представнике Лаврија да прикупе помоћ. Од тада везе нису прекидане.

"Једног дана под сиренама у вечерњим сатима, са шлеперима који су носили помоћ за становнике Алексинца, ушли у Алексинац. Од тада до данашњих дана наши контакти нису прекинути" , истакао је Небојша Станковић, председник Општине Алексинац.

"Наше пријатељство ће бити записано у историји", наглашава Адонис Мороглу, представник Општине Лаврио. "Наш циљ је да томе учимо младе нараштаје, али и да проширујемо области сарадње."

Спортистима оба града оваква сарадња веома много значи.

"Наш клуб постоји 40 година и има више од 700 чланова, ова сарадње значи нарочито млађем нараштају", каже Афанастос Рерас, из спортског клуба "Кератеа".

"Ова сарадња са грчким клубом нама пуно значи у развијању млађих селекција, тако ћемо гледати и у будуће имамо још веће амбиције да направимо заједнички кошаркашки камп и да то буде много, много озбиљније", наглашава Ненад Стојковић КК Напредак, Алексинац.

У ишчекивању кампа, деца из Алексинца ће у септембру посетити Лаврио, град 70 километара удаљен од грчке престонице Атине.















Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво