Пастири уз стадо и лети и зими

Најтоплији дан у Банату ове године. Сви тешко подносе врућину, али пастирима је сигурно најтеже - од раног јутра до касно у ноћ, без хлада и без друштва. Са пастиром, у околини Елемира, део дана провела је екипа РТС-а.

Упекло јулско сунце, прошло је подне а на пашњаку са својим стадом од 120 крава и 4 пулина пастир Бранко Бајић. 

Штап, торбак, столица, у торбаку доручак и флаша воде која се загрејала још са првим сунчевим зрацима. До прве воде треба прећи километер а онда освежење, за пастира и стадо а поготово за пулине.

Посао пастира није нимало лак, свеједно да ли је зима или је лето, каже Бранко:

"Двадесет година како чувам краве, мени је свеједно минус 20 или плус 50, већ сам на све навикао. И морам тако и волим тај посао и зато га и радим. Волим краве, волим природу, све волим. Пулини морају да слушају. Они су више него верни, нема везе или пуцало, севало, они мене неће оставити никада." 

Не баш тако давно, на банатским пашњацима пасло је на хиљаде оваца и крава. Данас је права реткост видети поред пута такво стадо, нестали су пастири, нестала су стада а са њима и салаши, некада је и салаша било на стотине, данас су и они права реткост.



 



 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво