Врућина не зауставља радове на градилиштима

На високим температурама, најтеже је радницима који раде на отвореном. Због тога се апелује да послодавци поштују препоруке Министарства за рад о честим паузама и редовном освежавању. Проверавали смо како је на градилиштима у Пироту и Лесковцу.

На грађевинским објектима у Пироту, ради се, без обзира на високе температуре.

 

"Сналазимо се, имамо хладну воду, доноси газда и сокове. Кад је велика врућина чешће правимо паузе. Кад је много велика врућина, идемо доле и зидамо где је хладовина" каже радник Далибор Ивковић.

"Пошто је ово стамбена зграда, имамо делове зграде у које у подне и кад је највећа врућина , силазимо на ниже спратове, где зидамо преградне зидове. За разлику од људи који раде на путевима, овде постоји могућност хладовине", истиче Владимир Стојановић, шеф градилишта.

На брду Хисар изнад Лесковца, радници су ангажовани на санирању путне инфраструктуре.

Инспектори рада последњих дана, појачали су контроле на градилиштима, како би се проверило да ли се поштују препоруке о раду на високим температурама.

"Оно што је битно, јесте, да температура што је већа од 36 степени, препорука је да се радници што чешће одмарају, да седе у хладовини и да се обезбеде хладни напитци за освежавање запослених" каже Александар Поповић, шеф Инспекције рада за Пиротски округ.

Током летњих месеци, контроле ће бити свакодневне. Поштовањем препорука, смањује се ризик од повређивања и здравствених тегоба, радника који раде на градилиштима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 03. јул 2019, 23:12) - Rade [нерегистровани]

A seljaci

Niko se ne seca seljaka, koji moraju da obave svoje obaveze na njivama, pored stoke, ... , Bez obzira je li napolju sneg, kisa ili vrucina.A oni cine oko 50% stanovnika ove nase drzave.Dokle vise skrivanja istine?