Крушевац обележио Дан града

Српска православна црква обележава Видовдан, празник посвећен старозаветном пророку Светом Амосу и Св. мученику кнезу Лазару. У години када се обележава 630 година од Косовске битке, за Крушевљане који данас прослављају и дан града, Видовдан има посебан значај.

Светом архијерејском литургијом у цркви Лазарици, поменом и литијом кроз центар града, потом полагањем цвећа на спомен-обележја и одавањем државних и војних почасти крај Споменика косовским јунацима, одата је пошта свим српским ратницима страдалим у отаџбинским ратовима.

У част Видовдана, дана града који деценијама с поносом носи епитет расадника глумачких талената, у плејади заслужних своје место на Тргу глумаца, добили су Чкаља, Ђуза, Бата Паскаљевић, Рада Савићевић, Љубинка Бобић, Ташко Начић и Милан Пузић.

Ново лице, поред Трга глумаца, од данас има и Трг Костурница. Средствима "Путева Србије" и Града, изграђена су два нова кружна тока, пешачке стазе, зелене површине, реконструисана комунална инфраструктура.

На дар Крушевљанима од данас и Парк минијатура на Багдали. На простору који симболише Србију, њених пет највећих река и петнаест градова, означених грбовима, посетиоци ће од данас моћи да виде и десет минијатура српских цркава и манастира - рад уметника Бориса Стајковца.

Прослава дана града биће окончана свечаном седницом Скупштине, уручењем Видовданске награде, плакета и похвала најзаслужнијим појединцима и организацијама.

Остали аутори: Горана Младеновић
број коментара 0 Пошаљи коментар