Крагујевачки факултети на Шангајској листи за област медицине и математике

Шангајска листа најбоље рангираних универзитета на свету уврстила је Универзитет у Крагујевцу први пут међу 300 најбољих за област медицине – клиничке медицине, а трећи пут за област математике.

Улагање у квалитет и знање и подстицање научноистраживачког рада на Факултету медицинских наука крунисано је уласком у друштво најбољих. Достигнућа доктора нука из земље и региона препозната су у научном свету.

Проф. др Владимир Јаковљевић, декан Фалултета медицинских наука каже да се труде да за сараднике изаберу најбоље:

"Они су тај мотор који даје елан овом Факултету, оно што даје све ове резултате."

У претходне четири године, истраживачи су објавили око 500 радова у области клиничке медицине, који су значајни за науку.

"Након бодовања наших радова, признања нашим наставницима, пре свега броја радова на Сајнситејшн индекс листи и у часописима Нејчер и Сајанс, ми смо се позиционирали на то место", истиче проф. др Небојша Здравковић, са Факултета медицинских наука.

Иако неформално, Шангајска листа је престижан систем рангирања, а само два одсто универзитета у свету има прилику да се нађе на њој.

"Све то не би било да Универзитет у Крагујевцу није учесник у великим међународним пројектима", наглашава проф. др Ненад Филиповић, "то су Хорајзент пројекти, истраживачки пројекти. Сваки од тих пројеката, обухвата велики број младих људи, пре свега из одавде из Србије, али и из Европе."

До Шангајске листе дугачак је пут, Природно-математички факултет у Крагујевцу, за област математике, на њој је трећу годину заредом.

Универзитет у Крагујевцу први пут се појавио на Шангајској листи 2017. године, а на њој су и Универзитети у Београду и Новом Саду.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво