Десет хиљада Јапанаца носи пиротске гумењаке

Чувени пиротски опанак – најстарији и најпознатији производ компаније "Тигар", успешно се извози у далеки Јапан. Пиротску фабрику обишли су представници Амбасаде Јапана и предузећа које купује опанке за то тржиште.

Сваки пар пиротских опанака мора да прође кроз руке педесет радника. Овај гумени производ врхунског квалитета, већ 85 година се у "Тигру" израђује искључиво ручно.

Мирјана Младеновић ради "глатко радловање на опанку". "Ово је рад у три смене, али није напорно, бар не мени. Може да се заради", каже Младеновићева.

Године 1935, када је "Тигар" основан, израђивали су се само класични опанци. Данас се прави неколико врста гумењака у свим бојама, а Јапанци воле модерне моделе.

"Веома смо задовољни квалитетом пиротског опанка", истиче јапански увозник Такуја Шимакава.

"У Јапану је остало свега неколико оваквих фабрика, па је тешко набавити добру гумену обућу. Очекујемо нове уговоре са 'Тигром' и проширивање сарадње на тржишта других земаља Азије, а можда и на тржиште Сједињених Америчких Држава", додаје Шимакава.

Владимир Илић, генерални директор "Тигра", истиче да су се договорили о повећању производње.

"Прошле године смо извезли у Јапан десет хиљада опанака. Ове године то ће бити много више. Производња је потпуно упослена. Свих 1.200 радника у фабрици ради у три смене. То рађа добру будућност за 'Тигар' и све људе у Пироту". навео је Илић.

Поред проблема због старих дугова, "Тигар" је по извозу друга фабрика гумене обуће у Европи. Већински власник пиротске фабрике је држава, а гумене чизме које се овде производе, носе припадници специјалних јединица широм света.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи