Органска јаја сомборских капорки из Гуче

Производња хране се исплати, тврди Никола Драганић који у Гучи узгаја аутохтону расу кокоши. У његовом јату има стотину сомборских капорки које се налазе на листи живине под заштитом државе.

Живот га је довео у Драгачево. Иако ради у Чачку, у Гучи гаји малине, прави инкубаторе, а уз препелице гаји и сомборску капорку.

"Држао сам и расе легхорн, маранс и италијанку, и разне друге врсте, али се показало да је највећа исплативост код ових", каже Никола Драганић. "Мало их има у Србији.''

Овај дипломирани економиста се живинарством бави већ две деценије. Хоби је прерастао у посао којим се, на овај начин, ретко ко бави:

"Цена јаја је нискаи људи мисле да немају рачуна да држе коке због тога, али не знају да је ово јаје много здравије и много квалитетније од онога које купују."

Истиче да је аутохтона врста кока коју гаји веома отпорна. Сама налази храну, мало се прихрањује, па се органска производња јаја лако може постићи.

За домаћу расу кокоши се одлучио због тога што су добре носиље и имају квалитетно месо:

"Будућност је у производњи хране. Небитно да ли је то јаје, месо и тако даље. Још ако је то та храна органска верујте ми увек ћете имати где да понудите и коме да продате.

Предности гајења ове аутохтоне расе је и могућност остваривања права на субвеције Министарства пољопривреде.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар