Руски спасиоци на међународној вежби у Нишу

"Струна" је метода мерења отпорности зграда на сеизмолошке потресе, а руски стручњаци који је примењују веома су цењени у свету. Они су припадници руског Министарства за ванредне ситуације и ових дана учествују на међународној вежби у Нишу. Последњег дана, у четвртак, спасилачки тимови приказаће достигнућа управљања у ванредним ситуацијама на Бованском језеру и у центру Ниша.

Да ли зграда градске куће у Нишу, саграђена двадесетих година прошлог века, може да издржи веће потресе, сазнали смо захваљујући мерењима на апаратури руске производње.

"На основу података које смо прикупили до сада, по икс-оси колебања земљине коре су 4 херца, по Y - 32, што значи да је зграда у релативно добром стању", наводи вођа тима др Генади Нигметов. "Нису нужно новије зграде боље од старих, то зависи од армирања, зависи од тла, али оваква континуирана мерења могу да спрече евентуалне катастрофе."

Стручњаци из Русије кажу да добијају позиве из готово целог света, нарочито из трусних подручја. За рад у оваквом специфичном тиму потребна је савремена опрема и посебна обука.

"Изабрао сам да се бавим овим позивом зато што укључује и опсежна научна истраживања - геолошка, геодезијска и уопште све процесе који укључују физику, и који се одвијају унутар земљине коре", кажеАлександар Маклаков, члан тима.

Осим најбројнијег руског спасилачког тима, у Нишу ће ових дана боравити и спасиоци из Мађарске, Турске, Босне и Херцеговине, а сви ће учествовати на завршној вежби у четвртак.

"Они ће демонстрирати све врсте спасилачких активности, спасавање у пожарима, на води, под водом, гашење пожара авионом, хеликоптером", најавио је Милош Банђур, заменик градоначленика Ниша, "показаће методу која у Србији до сада није виђена - гашење пожара хоризонталним млазом."

Руски стручњаци ће до петка проверити издржљивост још десетак знаменитих зграда у Нишу.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара