Премијера представе "Оливера, Миличина кћи" у Крушевцу

Крушевачко позориште је поводом 630 година од Косовског боја, грађанима поклонило представу, инспирисану судбином Оливере, најмлађе ћерке кнеза Лазара и књегиње Милице. Овим комадом почиње нов циклус представа, које ће оживети ликове из историје старе престонице.

Представу о тешкој владарској и мајчинској одлуци књегиње Милице да после Косовског боја пошаље најмлађе од седморо деце у харем султана Бајазита, као залог миру између Лазаревића и Османског царства Крушевљани су гледали крајем седамдесетих. У драматуршком смислу данашњим генерацијама представа крушевачког позоришта нуди много више од хронологије догађаја.

"Ми смо сада почели да откривамо да у својој историји имамо личности које могу да буду и пример, могу да буду наш узор и "Оливера" је представа на трагу наше репертоарске политике да откривамо локално", каже Владимир Попадић, редитељ.

У улогама историјских личности, Оливере, која је и поред велике жртве, успела да задржи православну веру, постане прва Султанија и свој положај искористи да помогне свом напаћеном народу и императора Бајазита први пут су се окушали млади гостујући глумци.

Глумац Ђорђе Марковић каже: "Видимо како у ствари практично извршавање тих сурових политичких задатака једног огромног војсковође, у ствари заустављена у оном тренутку када он схвата да некога воли."

За крушевачку публику, посебно је важан култ кнегиње Милице, која је мудром политиком успела да сачува у Србији оно што је преостало после Косовске битке.

"Толико тога је требало рећи у тако мало сцена и са тако мало реплика. Тако да смо негде, чини ми се причали причу о љубави, о мајчинској љубави, родитељској, о љубави према својој земљи, о љубави између мушкарца и жене", наводи глумица Биљана Николић.

Оливерин живот, кроз који су се преламали најважнији историјски догађаји те епохе, достојан је највећих романа. Оно што је непознато и ауторима ове представе је да је живот по повратку у српску деспотовину, како је недавно потврђено завршила у манастиру Бешка на Скадарском језеру, задужбини њене сестре Јелене Балшић.

број коментара 0 Пошаљи коментар