Грађани траже изградњу фекалног колектора у Ужицу

Због дотрајалих септичких јама и лоше канализационе мреже у ужичком насељу Турици годинама постоје проблеми у одводу фекалних отпадних вода. Уз подршку Удружења грађана "Ужичка одбрамбена лига" и Клуба спортских риболоваца "Аласи са Ђетиње" прикупили су потписе за предлог о изградњи колектора.

Напукла цев висећег колектора, куће без градске фекалне или са канализацијом која се излива, за житеље Турице, вишегодишњи су проблем који постаје највидљивији и најосетљивији лети.

"Погледајте како то изгледа. Комарци, змије, канализација, а овде је тако диван предео. Ја мислим има 7, 8 година како је та цев пукла, па излази, можда и више", каже Мишо Златић из Турице.

"Обраћали смо се и надлежнима и општини, свима али нико није покренуо то питање. Не може да се живи од инсеката, буба, комараца и од непријатног мириса", наводи Немања Бакић.

"Тражимо", истиче Иван Бакић, председник Удружења "Аласи са Ђетиње", "да нам градска власт уради коначно фекални колектор, да се не изливају више у реку Ђетињу."

Изградња колектора, сматрају, решила би проблем фекалне канализације и низводног загађења Ђетиње.

"Иницијатива је потекла у сарадњи са грађанима Турице, да заједно као и сви грађани Ужица, решимо проблем што се тиче фекалне канализације, а самим тим решавамо и проблем Градске плаже", каже Дејан Крчевинац, председник УГ "Ужичка одбрамбена лига".

Предраг Недић, из УГ "Ужичка одбрамбена лига" каже да колектор, према процени коју тренутно имају, кошта око 18 милиона динара. "На тај начин би се решио проблем све фекалне канализације из Турице која се односи на све оне куће које су сада испод нивоа градске канализације."

У локалној самоуправи најављују решење проблема, али су за њега кажу, потребна знатно већа улагања.

"Није истина да тај проблем може да се реши са 200.000 евра", каже Тихомир Петковић, градоначелник Ужица. "Близу пет милиона евра је неопходно. Ми ћемо ићи на ову бржу могућност, да од Канцеларије за јавна улагања, уколико то буде онако како нам је речено, да ће од идуће године моћи да се добије новац и за решавање фекалне канализације."

Радове би требало да убрза и најављена, могућа изградња регионалног постројења за третман отпадних вода у оквиру кога ће бити изграђена комплетна водоводна и канализациона мрежа до будућег постројења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи